Brillz
Annonse
kjetting-til-bil

Kjetting til bil

Setter du deg fast på isen, så er kjetting til bil løsningen.

Det er ikke alltid lett å montere kjetting på bil. Derfor er det lurt å trene litt på forhånd. for plutselig en vakker dag, så sitter du i saksa.

Det skjer nemlig ganske ofte at biler rundt om i landet setter seg fast i snøen. Kanskje har du en hyttevei som er dårlig brøytet, eller noen bratte bakker du må opp daglig som ikke alltid er like lett.

Det finnes heldigvis flere ulike hjelpemidler som kan gi bilen bedre grep om du skulle være så uheldig å sette deg fast på is eller snø. Mange produkter lover også at det er veldig lett å sette på hjelpemidlene. Det er ofte for godt til å være sant.

Les også: hvordan importere bil fra Sverige.

Ulike “enkle” løsninger når du skal ha kjetting til bil

 • Dekkspray renser dekkene for belegg og skitt, slik at grepet skal bli noe bedre. Det fungerer i noen situasjoner, men ikke på de tyngre plassene.
 • AutoSock er en “pose” som man trer rundt dekket, og den kan gi OK grep. Disse er relativt enkle å montere.
 • Hurtigkjettinger er effektive når de først sitter på dekkene. De graver seg godt ned i bakken og gir mye bedre feste enn uten.

Pass på spinningen

Setter du deg fast i snøen, så bør du tenke deg om et par ganger. Det er lett å sette bilen enda mer fast i snøen om du bruker gassen litt for hardt. Gå ut av bilen, og pust noen ganger slik at du får tenkt deg om hva du skal gjøre først.

 • Er det mer enn 2 i bilen, kan det være nok med et lite dytt på bilen. Husk at om du spinner for mye, så kan dekkene polere snøen slik at det blir isete. Bilen kan også graves lenger ned i snøen.
 • Ha alltid med en liten spade i bilen. Av og til er dette nok for å komme seg løs.
 • Ha alltid med et slepetau i bilen. Treffer du på en annen bil eller traktor, så kan de kanskje hjelpe deg opp av grøfta. Husk; hold avstand til tauet, da et tau som ryker kan gjøre stor skade. Ikke rykk i for hardt, men gjør forsiktige forsøk. Husk også at skader som kommer av at man sleper hverandre, kan være vanskelig å løse rent juridisk.

Montér kjetting til bil et par ganger hjemme først

En god kjetting til bil kan være redningen om du står fast i snøen eller på isen. Men, det er ikke alltid like lett å få på kjetting til bil hvis du ikke har gjort det før.

Når du har kjøpt kjetting til bil, så sett de på bilen for å øve deg noen ganger. Gjør det jevnlig slik at du har det i fingrene den dagen du virkelig må gjøre det i raskt i bitende kulde.

Viktig i forhold til kjetting til bil

 • Tren noen ganger hvert år slik at du vet hvordan du setter kjettingen på. Test først på et løst dekk du har liggende.
 • Husk å stram kjetting til bil godt rundt dekkene. Hvis de løsner mens du kjører, så kan det forårsake skade.
 • Ikke råkjør med kjettinger på. Husk at kjettinger skal gi bedre grep, ikke bedre fart. På bruksanvisningen står det som regel hvor raskt du kan kjøre med akkurat den type kjetting til bil.
 • Vær obs på rattutslag når du monterer kjetting på framdekkene.
 • Ha alltid liggende hodelykt og hansker i bilen i tilfelle du må legge på kjetting når det er kaldt og mørkt.

Kjøp riktig kjetting til bil

Det finnes et hav av kjettinger på markedet, og noen er kanskje bedre enn andre. Noen er også dyrere enn andre, og du trenger ikke nødvendigvis å ha den dyreste. Du kan f.eks starte på Biltema, og ta det derfra. Spør betjeningen om du er usikker på hva du skal kjøpe.

Er bilen senket (senket understell), så må du kanskje ha kjettinger som ikke bygger så mye utover. Spør alltid i butikken, slik at du får riktig sort.

Husk; tren på å legge kjetting, slik at du kan det den dagen du virkelig har behov for det.