Hvordan gifte seg på tinghuset (og hva er prisen?)

Lurer du på om det er mulig å gifte seg på tinghuset? Svaret får du under.

Har du tenkt til å gifte deg på tinghuset? Ja, hvorfor ikke. Det er ikke alle som er interessert i å gifte seg i kirken. For mange er det altfor mye styr, og for noen blir det helt feil hvis de ikke er kristen. Det er selvsagt helt greit. Det er nemlig mulig å gifte seg på tinghuset.

Hvis du ønsker, så er det ingenting i veien for å møte opp i treningsklær. La oss si at dere er mye ute i friluft og er aktive ute, så kan treningsklær faktisk være en fin ting å gifte seg i. Man må ikke på død og liv gifte seg i hvit kjole og sort dress.

En del kommuner tilbyr ekstra tjenester man kan bruke når man gifter seg på tinghuset. Dette kan f.eks være diktlesning, sang eller andre “kunstneriske innslag”. Hør med personen som skal vie dere, slik at dere eventuelt kan bestemme dette på forhånd.

Man kan også gifte seg alene (altså ingen gjester), eller med gjester til stedet. Dette bestemmer dere selvsagt helt selv.

gifte seg på tinghuset
Du kan godt bruke det fineste du har, selv om du gifter deg på tinghuset.

Hva må gjøres for å gifte seg på tinghuset?

Det første dere må gjøre er å fylle ut noen papirer. Dette gjelder egenerklæringer, attester og forlovelseserklæringer. Disse skjemaene finner du hos ditt lokale skattekontor. Du kan gå inn på skatteetaten.no og sjekke ut reglene eller du kan ringe skatteetaten direkte og høre hva du må gjøre for at man kan gifte seg på tinghuset.

Når du har levert inn papirer, så sjekker folkeregisteret om dere har oppfylt kravene til å bli inngå et ekteskap. Hvis alt er greit, så vil dere få en prøvingsattest fra folkeregisteret. Denne attesten er gyldig i fire måneder. Har du spørsmål om denne prøvingen, så må du henvende deg til folkeregisteret som er tilknyttet hvor du bor.

Domstolen må kontaktes

Når domstolen har fått prøvingsattesten, så kan dere avtale tidspunkt for vigsel. Dere kan selv sende denne til domstolen hvor dere skal gifte dere på tinghuset.

Pris?

Å gifte seg på tinghuset er gratis.

Når og hvor?

Dere kan gifte dere i eget eller annet distrikt i Norge, eller i utlandet. Hør med folkeregisteret hva som er mulig. Reglene kan endres fra år til år.

Eksempler hvor dere kan gifte dere på tinghuset er Bergen, Oslo, Kristiansand, Hamar, Tønsberg, Skien, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Selvsagt andre steder også.

Hva skjer under seremonien?

De som skal være med under seremonien, bør møte opp minst 10 minutter før tiden som er avtalt. Under seremonien skal det være to vitner som ser på. Hvem som er vitner, bestemmes av de som skal gifte seg på tinghuset. Den som vier, kan bruke et annet språk enn norsk. Dette må avtales og sjekkes ut på forhånd.

Seremonien varer i ca 15 minutter. En dommerfullmektig eller dommer utfører selve vigselen. Dommeren leser opp en tekst, og etter dommeren har sagt sitt, så skal brudefolkene, vitner og dommer signere vigselsprotokollen. Etter en liten stund, så får dere vigselsattest i posten.

Fotografering kan skje under seremonien. Dette bør avtales med dommeren på forhånd. Lykke til med å gifte seg på tinghuset!