Slik vasker du jerngryta (støpejern)

Pleier du å sette jerngryta i oppvaskmaskinen, så bør du følge nøye med.

Etter middagen, så står oppvasken klar. Du tar jerngryta, og fyller den med vann og zalo. Du skrubber litt, og etter litt intens vasking, så setter du jerngryta i oppvaskmaskinen. Da blir den sikkert skinnende ren?

Det som ofte skjer med jerngryter, er at det kan dannes bakteriesporer som setter seg ned i gryta. Når du varmer opp en gryte, så blir den ofte ikke varm nok til å ta knekken på disse bakteriesporene. I en stekepanne blir det ofte varmere, og der dør de.

Det er viktig å rengjøre jerngryta grundig, og mange lurer på om man skal bruke varmt eller kaldt vann for å rengjøre? Og skal man bruke zalo?

Det beste er å bruke varmt vann og litt oppvasksåpe (ikke mye). Gjør du dette, så vil du fjerne det som sitter på overflaten godt og effektivt.

Det KAN fortsatt være bakteriesporer igjen, men dette er altså den beste måten du kan bruke for å bli kvitt mest mulig i jerngryta.

Andre tips du kan tenke på

  1. Ikke bruk for høy varme når du bruker jerngryter. En jerngryte som begynner å bli mørkebrun i overflaten har gjerne vært litt for varm. Skjer dette, så kan jerngryta miste noen av sine egenskaper siden belegget brennes bort.
  2. Matrester (spesielt med høyt syreinnhold) bør fjernes fra pannen etter bruk (altså, ikke oppbevar mat i pannen etter bruk). Grunnen er at syren i maten kan ødelegge belegget i pannen.
  3. Hvis belegget begynner å løsne fra pannen, så skal du IKKE bruke pannen mer. Da må du kaste den på en avfallsstasjon.
  4. Etter at du vasker en jerngryte, så bør den settes inn med litt fett. Fettet skal smøres på innsiden av gryta. Bruk gjerne kokosolje eller en annen olje som du har i hjemmet ditt, og smør inn bunnen og gjerne sidene også. Kokosolje holder seg veldig lenge, og tåler fint å være i kontakt med oksygen. Gjør du dette, så holder jerngryta på sine gode egenskaper i lang tid fremover.

Kilde: taenk.dk