Er plastboksen du har hjemme egnet for mat?

Visste du at det finnes et eget symbol for oppbevaring av mat i plastbokser? Symbolet finnes, og det heter glass- og gaffelsymbolet. Hvis du ser symbolet på et produkt, så betyr det at produktet kan være i kontakt med mat.

Det kan også merkes med «for næringsmidler» eller navnet kan si direkte hva det kan være i kontakt med. Et godt eksempel er «brødpose».

Er tørkerullen trygg?

Hvis tørkerullen er av resirkulert papir, så bør den ikke brukes sammen med mat. Du kan fint bruke den til å tørke hendene eller kjøkkenbenken. Hovedgrunnen til at resirkulert papir ikke bør benyttes på mat, er fordi det kan inneholde trykkfargerester og tungmetaller.

Hvis du skal bruke en tørkerull til å tørke av maten, så bør den være lagd for matbruk. Hvis du finner glass- og gaffelsymbolet på tørkerullen, eller en tekst som sier at den er godkjent for matbruk, så er det greit å bruke den på mat.

Hva med plastbokser?

Noen synes kanskje det er lurt å bruke isbokser eller bærkurver til å fryse ned mat, men det du må huske på er at disse boksene ofte er laget for engangsbruk. Derfor bør du heller kjøpe plastbokser eller glassbokser som er beregnet for matbruk.

Hva med aluminiumsfolie og plastfolie?

De fleste kjøkken har plastfolie eller aluminiumsfolie i skuffene sine. Det du bør være oppmerksom på, er bruken til aluminiumsfolie. Denne folien passer nemlig ikke til veldig sure matvarer. Hvis du f.eks pakker inn syltede agurker i aluminiumsfolien, så kan det oppløse aluminiumet. Plastfolier kan ha begrensninger i forhold til fete næringsmidler, og passer dårlig i mikrobølgeovn.

Hva med glass?

Glass er veldig bra, og inneholder ingen skadelige stoffer. Det du bør være oppmerksom på, er at glass kan sprekke om det blir for varmt. Det kan også sprekke om det blir hurtig avkjølt fra veldig høy temperatur til veldig kald temperatur. Det kan selvsagt også knuse om du slipper det i gulvet, så ikke gi glassmatbokser til barnet i barnehagen.

Kilde: matportalen.no