Planter som gir mye bedre innemiljø

Vi tror du vil være enig når vi sier at planter er godt for både luftkvaliteten og for sjela.

Det viser seg faktisk at planter kan være svært gunstig for innemiljøet, spesielt om du har de riktige plantene.

I dette innlegget skal du få svaret på hvilken planter DU bør ha i huset ditt, for å øke innemiljøet noen hakk. 

I løpet av året, så vil du oppleve at luften innendørs ikke alltid er like bra som den kunne vært. Spesielt om du fyrer mye i ovnen, så vil luften bli dårligere, da vedovnen trekker mye luft ut.

…men visste du at det finnes en løsning som er like enkel som genial?

Har du grønne planter i huset, så kan du øke luftkvaliteten betraktelig, uten at du trenger å gjøre noe spesielt (med unntak av å faktisk kjøpe plantene). En veldig stor bonus er at grønnfargen i plantene har positiv effekt på stress.

Kjøp grønne planter i dag

Planter er fine å se på, det er vel de fleste enige i. Men planter har også andre viktige egenskaper:

De renser lufta. Noen planter kan «spise» opp giftige avgasser som finnes rundt om i lufta, og gir oksygen slik at lufta blir enda friskere. Planter som har størst bladoverflate, produserer mer oksygen enn de som har mindre bladoverflate.

De demper støy. Planter KAN virke som støydempere, hvis de er plassert på riktig sted, og det er mange nok av de. De kan også redusere ekko i rommet.

Avstressende. En del forskning viser at de som har mange grønne planter i huset, opplever færre luftveisinfeksjoner og mindre forekomst av hodepine. Man kan også få økt konsentrasjon og stressnivået kan reduseres noe. Studier har også vist at utsikt til blomster, busker, gress og trær/skog kan virke avstressende.

I følge Plantasjen, er planter som gullranke, fredslilje og bregne de plantene som gir oss best luft i huset. Paraplytre, bjørkefiken og eføy har også miljøvennlige egenskaper.

Når du skal velge en plante som du skal ha innendørs, så er det lurt å velge en plante som har store og mange blader. På disse plantene er fordampningen størst.

Disse plantene gir som regel bedre innemiljø

  • Bjørkefiken
  • Grønnrenner
  • Aloe vera
  • Draktre
  • Orkidé
  • Gullranke
  • Bajonettplante
  • Fredslilje
  • Paraplyplante

Husk at de aller fleste grønne planter gir bedre innemiljø, men de som er nevnt ovenfor er noen av de som gir best innemiljø.

Stell av planter

I følge Plantasjen, så er det ikke så vanskelig å stelle grønne planter, slik at de holder seg frisk og fin. Ofte gir vi faktisk for MYE vann til plantene, og det kan fort bli et problem. Da kan plantene drukne, og dermed dø. Spør betjeningen på blomsterbutikken når du kjøper plantene, om hvordan du skal stelle plantene på best mulig måte.

Planter må også dusjes i ny og ne, slik at de ikke støver ned. Bruk en spruteflaske med vann, og dusj over plantene.

Når det er vinter og mørkt, så bør plantene plasseres der det er mest lys. Da vil de ofte overleve lenger, enn om de står hvor det er mørkt.

Scroll to Top