Har du dugg på vinduet? Da bør du lese dette

Dugg på vindu kan være et problem. Men, det kan også være et godt tegn, og et tegn på kvalitet.

 

Vi har vel alle opplevd å trekke gardinene til side på en fin morgen, og oppleve at vinduet har en del kondens. Det er faktisk mange som opplever dette.

Kommer det dugg på vindu, så skjer det som regel i vinterhalvåret.

Har du dugg på vinduet, så trenger det ikke å være et problem. Dugg på vinduet kan ha flere årsaker, og det kan faktisk være et godt tegn om du har dugg på vinduet.

Her får du forklaringen på hva som er dårlig, og hva som er bra dugg.

Dugg på vinduet innendørs

Man finner ofte innvendig kondens på soveromsvinduet. Det som skjer er at vi mennesker avgir mye fukt i luften om natten gjennom pusten vår.

Har du et kaldt soverom (som mange foretrekker), dårlig ventilasjon, og mye fukt i luften (fra pusten din), så kommer det kondens/dugg på vinduet.

Kondensen kan også oppstå på badet eller i stua.

Det er tre ting du må huske på når det kommer til kondens på innsiden av ruta:

  1. isolasjonsevnen til vinduet
  2. temperatur
  3. luftfuktighet

Det første punktet (isolasjonsevnen) krever at du bytter til et nytt og bra vindu som isolerer bedre.

De to andre punktene kan du selv gjøre noe med uten å bytte noe, hvis du vil unngå dugg på vinduet.

I følge Sintef, så er kondens på innsiden av nye vinduer ofte et tegn på høy luftfuktighet innendørs, fordi du sannsynligvis har dårlig ventilasjon.

Ett eksempel er gardiner som er trukket for som kan skape dårlig sirkulering av luft ved vinduet. Har du mange planter i vinduskarmen, kan det også føre til dårligere sirkulasjon ved vinduet, og derfor mer kondens på vinduet.

For å løse problemet, så kan du prøve å utbedre ventilasjonen i boligen (lufte mer, spesielt om vinteren) og unngå å tørke klær innendørs. En avfukter vil også suge opp fukt i luften, om nivået er for høyt.

Unngå at det samler seg mye vann i vinduet og vinduskarmen, da dette kan føre til råteskader på sikt.

Dugg på vinduet mellom vindusglassene

Hvis du har problemer med dugg mellom vindusglassene, så kan det (i følge Sintef Byggforsk), skyldes at forseglingen rundt glassene ikke er helt tett.

Skjer dette, så bør du skifte ruten. Har du et gammelt vindu som lekker (f.eks at du kjenner at det er luftig rundt vinduet), så bør du bytte til et helt nytt vindu. Dette vinduet kan gjerne ha 3 lag med glass.

Har du et nytt vindu, og du opplever kondens mellom vindusglassene, så er det bare å reklamere, og du vil sannsynligvis få erstatning.

Dugg på vinduet utendørs

Har du dugg på utsiden av vinduet, så kan det være et tegn på god kvalitet og et vindu som isolerer godt.

Nye vinduer har svært god isoleringsevne, og det gjør at det kommer lite varme fra rommet innvendig til det utvendige glasset. Dette gjør at man av og til kan oppleve dugg på utsiden av vinduet.

Dette skjer vanligvis på morgenen, når det er kaldt ute.

Har du markiser nede, så vil det øke sannsynligheten for at det ikke kommer dugg på utsiden. Men som sagt, så er det ikke noe problem, og det er kun et tegn på god isoleringsevne.

Da har du forhåpentligvis blitt litt klokere på hvorfor det kommer dugg på vinduet.

Kilde: Sintef Byggforsk.