Digifinans

18 tips for oppbevaring av mat

Trenger du tips i forhold til hvordan du skal oppbevare mat? Les videre.

Hvis du er lik den gjennomsnittlige personen i gata, så kaster du sannsynligvis altfor mye mat hver måned. Det sies at vi kaster ca 25% av maten vår, eller 50 kg pr år. DET er mye mat som blir kastet pga feil oppbevaring++.

Tar vi med all maten som blir kastet fra produsentene selv, pga feilproduksjon, så er tallet mye høyere.

Ikke bare koster det penger å kaste mat, men all maten vi kaster bruker også opp plass når vi dyrker den. Egentlig kunne vi dyrket 25% mindre mat, og dermed hatt mye mer plass til bruke på andre ting. Nå er det ikke all mat som dyrkes, men du skjønner poenget.

Les også: ulike måter å bruke bakepulver på.

Jeg kan forstå at hos mange så blir det kjøpt inn i store kvanta, og man rekker ikke alltid å bruke opp alt. Mye av maten som kastes er ofte ferskvare, som ofte også går raskere ut på dato. Mye av grunnen er feil måte å lagre maten på og du trenger overhodet ikke å starte med boksemat og frysevarer for å gjøre livet lettere. Det finnes mange triks som gjør at ferskvare holder seg lenger.

18 triks som gjør at matvarene holder seg mye lenger.

Når du først tar deg en tur på butikken, så vil du gjerne at matvarene du kjøper skal vare så lenge som mulig. Under får du en del metoder som gjør dette litt lettere:

Grønnsaker

1. Frys purreløk i en flaske – Ta ut det du trenger til middag, så lenger du bare flasken i fryseren etterpå. Sørg for at løken er helt tørr før du fryser den ned.

2. Potet og løk hører ikke sammen – Ligger disse sammen, så vil det føre til at de raskere blir ødelagt. Legg heller epler i nærheten av poteter. Det kan føre til at de IKKE spirer.

3. Asparges i vann – Sett aspargesen i vann på samme måte som du gjør med blomster i vann. Kutt av bunnen av aspargesen slik du også gjør med blomster. Legg så en plastpose over.

4. Sopp i papirpose – Ikke legg sopp i plastposer. Dette vil føre til at de blir raskere ødelagt, fordi de fanger opp fukt lettere på den måten. Det er en grunn til at butikken tilbyr egne papirposer som er beregnet til sopp. Oppbevar de gjerne i kjøleskap.

Frukt

5. Bær i eddik – Lag en eddikblanding (gjerne eplecidereddik) som består av 1 del eddik og 10 deler vann. Legg så bærene i denne blandingen. De vil ikke smake eddik, men blandingen vil sørge for at de holder seg lenger.

6. Ikke kast steinen i avokado – Når du skal lagre avokado, så sørg for at steinen ligger inntil avokadoen. Du kan f.eks legge den i salaten hvor du har kuttet opp avokado. Legg også på litt sitronsaft for ekstra holdbarhet. Dette vil føre til at avokadoen ikke blir brun like raskt. Dekk til med plastikk og oppbevar i kjøleskapet.

7. Kast råtne epler – Ett råttent eple kan ødelegge samtlige epler som ligger i nærheten. Kast det umiddelbart!

8. Plastikk rundt banan – Dekk til stilken av bananer med plastikk. Med stilken mener jeg den delen som de fleste åpner en banan på. Sørg også for at de holdes unna annen frukt, pga raskere modning om de ligger for tett inntil.

9. Tomater i romtemperatur – Legg modne tomater i romtemperatur med stilken opp, utenfor sollys. De bør ikke ligge helt inntil hverandre. Er de ikke modne, så bør stilken ligge ned i en boks i kjøleskapet. Overmodne tomater bør også ligge i kjøleskapet.

Urter

10. Urter som persille, basilikum, koriander og gressløk – bør dekkes til med plastikk og stram til med strikk i bunnen. Oppbevares i kjøleskap.

11. Oljete urter som timian – bør samles sammen i strikk på en litt romslig måte (ikke dekk til med plastikk) og henges i romtemperatur.

12. Ingefær i fryser – Legg ingefærrot i fryseren. Ingefær på benken kan fort bli dårlig, spesielt hvis den har vært ute i butikken en stund.

Meieriprodukter og nøtter

13. Ost med smør – Smør inn siden du kutter osten på, med smør. Dette gjør at osten ikke tørker ut.

15. Melk i midten – Oppbevar melka i midten og innerst i kjøleskapet hvor temperaturen er mest stabil, IKKE i døra hvor temperaturen forandrer seg (spesielt hvis du åpner døra mye).

14. Nøtter i fryseren – Fryser du nøttene, så holder deg seg ferske lenger. Hvis du vakuumpakker de i fryser, så er det enda bedre.

Annet

16. Romslig kjøleskap – Ikke har det for trangt i kjøleskapet. Dette kan føre til dårlige sirkulasjon av lufta, og dermed gjøre at det dannes “varme punkter” hvor maten lettere kan bli ødelagt.

17. Ikke kutt opp frukt, grønt og kjøtt FØR lagring – Dette fører til at det raskere blir dårlig.

18. Fjern dårlig mat – Dårlig mat i kjøleskapet bør fjernes så fort som mulig for å unngå at det smitter over på annen frisk mat.

En del matvarer holder seg lenger om du vakuumpakker de. Gjør det om du har mulighet. Det finnes utstyr på markedet som gjør jobben lettere.

Planlegg innkjøpene av mat

Flere studier sier at de som bor i rike land, stort sett kjøper mye mer mat enn de egentlig trenger. Resultatet er at de også kaster mye mat. Mange har ingen planlegging når de handler. De kjøper ofte på impuls uten å tenke gjennom hvordan de skal få brukt råvarene før de utløper på dato. Setter du opp en enkel plan på hva du skal handle, så unngår du i større grad at spisbar mat går i søpla.

En annen ting er også at selv om maten er gått ut på dato, så betyr ikke det nødvendigvis at maten ikke er spisbar. Oppbevaring av egg og sjokolade f.eks er ingen sak. Dette står seg lenge over dato. Det heter “best før”, og ikke “uspiselig etter”.

Del gjerne artikkelen med andre.